Autor Wątek: Cena ROI w TP: 5,995!!!  (Przeczytany 1374 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kwiecia

• Ekspert
  • *
Cena ROI w TP: 5,995!!!
« : Wrzesień 09, 2011, 03:33:10 »
Turbine podało cenę za poszczególne części składowe swojego nowego rozszerzenia do LOTRO.

Kolejno:
- questy (375 questów, 40 deedów) - 3250 TP
- Raid: Draigoch’s Lair - 1250 TP
- 5 nowych instancji, które ukażą się z opóźnieniem - 1495 TP
W sumie: 5.995 TP, co w przybliżeniu na zielone oznacza koszt ok. 60 dolarów.

Źródło: http://forums.lotro.com/showthread.php?418174-Official-Discussion-Isengard-LOTRO-Store-availability-and-Turbine-Point-Cost

Jak widać chciwość Turbine nie zna granic. Kosmiczna cena jak na w pół ukończony dodatek. Jedyne co im się udało zrobić to te 3 zony i wypełnić je questami. Bo pamiętajmy, że smok, którym to tak się chwalą, miał ukazać się w poprzednim updejcie i być darmowy dla VIPów. Wypuszczenie smoczka jednak opóźnili, podobno aby go "dopieścić", a może raczej dlatego, że wiedzieli, iż w ROI nie będą w stanie zaoferować nam nic poza nowym questpackiem? Exspansion ROI sprzeda się wszak lepiej niż questpack ROI, więc wystarczyło opóźnić smoczka i tada, można łupic klientów. Ale to nie wszystko. Nowe instancje, które nie wyjdą wraz z ROI, sprytnie podciągają pod content dodatku, w ten sposób nie muszą ich rozdawać VIPom za darmo.

Oczywiście można tez nabyć preorder za 30 dolców i nie da się nie zauważyć, że po to właśnie ustalili tą zaporową cenę w TP, jednakże takie podejście do klienta tak mnie obrzydza, że aż mi się odechciewa grać w tą grę...
>>FAQ<< - przeczytaj zanim zadasz pytanie

Offline ruda.maupa

• Moderator Naczelny
  • Zaawansowany użytkownik
  • *
  • Sméagol's Twisted Sister
    • Mój profil MyLotRO
Odp: Cena ROI w TP: 5,995!!!
« Odpowiedź #1 : Wrzesień 09, 2011, 08:02:11 »
Nie rozumiem czemu się napinasz tak strasznie, aż Ci dym z uszu idzie.
chciwość Turbine nie zna granic

Kosmiczna cena

łupic klientów

podejście do klienta tak mnie obrzydza, że aż mi się odechciewa grać w tą grę

Tak jakbyś nagle się dowiedział, że chodzi o KASĘ i nic więcej. Ludzie aż przebierają nogami do ROI, na 65 poziomie można się zaziewać na śmierć i kupowali by expansion nawet gdyby to były tylko quest packi. A Ty, z pianą na ustach i tekstami godnymi działacza PiS, rwiesz włosy z głowy, rwiesz koszule na plecach i grzmisz "Skandal!". Urodziłeś się wczoraj? Jeśli szukasz wsparcia - wybacz - ja ich rozumiem w 100%, ale to pewnie dlatego, że znalazłam się po drugiej stronie barykady. Ludzie kupujący za TP to marny zysk, bo sporo z tych TP wyfarmili albo dostali za darmola. Logiczne, że chcą zmusić większość do dokupienia chociaż kilku punktów. Nie ma się co z tym szarpać, szkoda zdrowia... :P
Operatorka Śmietnika. ~[r.m]

Bealocwealm hafað fréone frecan forth onsended
giedd sculon singan gléomenn sorgiende
on Meduselde þæt he ma no wære
his dryhtne dyrest and mæga deorost.
Bealo...

Offline Annholy

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 : Wrzesień 09, 2011, 09:13:08 »
Tak jak przewidywałem w wątku o RoI, zamierzają ustawić zaporową cenę w Lotro Store żeby "magazynierzy" wreszcie wypłukali się ze swoich zapasów TP. Ja ich rozumiem, ponieważ to jest firma i chce zarabiać pieniądze a nie rozdawać całą nową zawartość teraz i w przyszłości znacznej części graczy. Daje się odczuć, że szczególnie kłopotliwi dla Turbine nie są wcale farmerzy tylko lifer'owcy z tysiącami punktów na koncie (przede wszystkim Ci którzy już nie wydają pieniędzy na grę). Taki Free czy Premium prędzej czy później od święta wyda trochę $ w sklepie, żeby ulżyć sobie i przez chwilę nie patrzeć na mechanicznie powtarzane deeds i nie odwiedzać farmerskich altów, czy porzucić skirmishe i kupić normalne questy, żeby cieszyć się "normalnym" Lotro a nie Lord of the Grind. A co mają począć z Liferami? Jako firma, muszą rozruszać obrót TP na Vip i przede wszystkim Lifetime kontach. W końcu przy premierze f2p Turbine zapowiedziało, że otrzymywane co miesiąc 500 TP będzie można wydać na expansiony, więc wszystko się zgadza. Nie wspomnieli tylko o cenie :P

Jedynie nieco wy...ani mogą się czuć ludzie kupujący masowo TP packi w nieoficjalnej akcji "Prepared for RoI". Gdy przeliczyli sobie jaki zrobili "deal" to pewnie nie jest im wesoło,ale cóż "shit happens" ;)

Jedyne co mnie nieco śmieszy to te nieporadne podciąganie update 5 pod zawartość RoI expansion i wycofywanie się z obietnicy darmowych updatów dla Lifetime/Vipów. No cóż wprowadzając f2p nie przewidzieli, że we wrześniu 2011 nie zdążą wypuścić całego dodatku (tylko w dniu premiery oddadzą czasowo wykastrowanego z instancji expansiona). Chociaż Lothlorien  było powiązane z MoM a nie ukazało się w dniu premiery, więc to opóźnienie i powiązanie nowej zawartości z rozszerzeniem nie jest czymś nowym dla miłośników Lotro.

Pewnie w grudniu wraz z update 5 zaprezentują w Lotro Store RoI bundle z nieco niższą ceną.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2011, 09:40:25 wysłana przez Annholy »
Michobur, nieślubny syn Bombura ale szczuplejszy!
Michogar, zapchlony sługa Angmaru!

Offline kwiecia

• Ekspert
  • *
« Odpowiedź #3 : Wrzesień 09, 2011, 09:41:37 »
Ludzie kupujący za TP to marny zysk, bo sporo z tych TP wyfarmili albo dostali za darmola.

Sory, czy ty znasz jakiś sposób na to żeby dostać TP "za darmola" (poza farmieniem)? Bo jeśli miałaś na myśli VIPów, to gdy ja ostatnio sprawdzałem aby nim zostać trzeba albo zapłacić za abonament, albo kupić lifetime. "Kupić" i "zapłacić" nie są synonimami "darmola".

Jasne było, że w TP wszystko będzie droższe, ale ja myślałem o cenie w granicach 150%, a nie 200%. Zwłaszcza cena za rajd z 1 bossem jest śmieszna. Ale nie chodzi tu tylko o cenę (to tylko wisienka na torcie tego faila zwanego szumnie dodatkiem), również o to, że z RoI dostajemy content, który już od miesięcy powinien być w grze, a ten, który powinien być dodany wraz z ROI dostaniemy nie wiadomo kiedy. Wszystko jednak ostemplowują jako "expansion" bo to im pozwala na żądanie wyższej ceny.
To się ładnie wpisuje w długą listę sprytnych zagrywek marketingowych Turbine. Najpierw uruchamiają preorder nie podając co właściwie znajduje sie w tym nowym dodatku, choć nie, sorry, podali nam bardzo szczegółową listę: 3 nowe zony i 1 rajd. Zapomnieli natomiast wspomnieć, że wcześniej zapowiadane nowa mapa do pvp oraz cluster z instancjami z dodatkiem się nie ukażą i pozwalali ludziom myśleć, że Turbine chce to po prostu trzymać na razie w tajemnicy. Następnie zabłysnęli semantyka gdy niektórzy gracze (po wycieku map z bety) byli oburzeni, że nowy dodatek to tak naprawdę tylko jedna zona. Oni na to odpwiadają, że nie, stref jest aż 3! Tak tylko, że pierwsza jest większa niż dwie pozostałe razem wzięte. Ostatnio zrobili nam promocje na TP, ale z ogłoszeniem jak nieopłacalne jest okupywanie conentu z ROI za te punkty poczekali, aż się ta promocja skończy.

Ich spryt podziwiam, w końcu nigdzie nikogo nie okłamali, po prostu do perfekcji opanowali zdolność manipulowania informacjami.

Dodam tylko, że sam nie miałem zamiaru kupować ROI za TP i na koncie mam ich nie więcej jak 10. Teraz gram sobie w STO i chyba przy tej grze pozostanę do czasu, ąż za RoI nie zaoferują mi jakiejś sensownej ceny.

Offline Warhammeron

• VIP
  • *
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
« Odpowiedź #4 : Wrzesień 09, 2011, 12:41:28 »
NIe rozumiem twojego oburzenia.   RoI zapowiadało się nie najgorzej, później zaczeła sie panika i lament ,żee to dodatek mniejszy od Mirkoowda i nie warty swojej ceny. Teraz , gdy wiadomo co dostaniemy za 30$  po prostu jest warte każdego centa.(Ja osobiście kupowałem ,zawsze max wersje i nigdy nie żałowałem) Roi jest wręcz duże 3 regiony na powierzchni , 1 region pod ziemią (gap of rohan: pit of iron) + wielkie podziemia pod Isengardem.  Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego co dostaniemy (dwa sety <pve w 3 wersjach i pvp> drugi set pve wraz z nowym rajdem) 2 rajdy, 4 nowe instanjce(co prawda  za jakiś czas) 375 questów, 40 dedów, upgrejd gildi crafterskiej, upgrejd craftu, 2 rep frakcje, masa po prostu masa  pięknych ciuszków dla naszych avatarów, naprawdę spory upgrejd pvmp. To może być dużo ciekawszy dodatek niż moria jak dla mnie (będzie co robić w pve jak i pvp).

Zresztą nie raz pisałem ,że prawdopodobna cena za same quest packi będzie w granicach 5 tys TP i tu się nawet zdziwiłem  bo jest taniej. Zresztą na gwiazdkę dadzą na bank spore obniżki na całość i poszczególne składowe.    Poza tym 30$  jest śmieszną ceną za dodatek, który da frajdę na kilkaset godzin ,albo i  więcej. Za te pieniądze nie kupisz, żadnej nowej porządnej gry, a nawet jeśli (gra rpg) to styknie ci ona na kilkanaście max kilkadziesiąt godzin.  Szczerze powiedzcie w co warto zagrać/kupić  ?  Gniot jak np: Dragon Age II  czy RoI    Co lepsze? Kogo warto wesprzeć ,aby dalej robił swoja robotę  Bioware/ Turbine?      Ja mam uśmiech od uch a do ucha i nie mogę się doczekać na RoI :D

Offline Ulriel

• *
« Odpowiedź #5 : Wrzesień 09, 2011, 13:01:16 »
LotRO Store, Turbine Store, Digital River, Warner Bross Store , wersje pudełkowe...jakby nie mogli zrobić jednego sklepu, do którego miało by się dostęp zarówno z poziomu gry, jak i przeglądarki internetowej...

Namieszali w głowach chyba już większości graczy. Mam takie wrażenie, że tylko osoby, które siedzą na ich forum 12/24 wiedzą jak sytuacja będzie wyglądała i co tak naprawdę będzie dostępne dla tych, którzy kupią RoI za TP.

W 100% zgadzam się z Kwiecią. Mają gdzieś JAKOŚĆ (nie chodzi o grafikę bo wiadomo było że nie będzie odbiegać od reszty gry) rozszerzenia bo i tak większość je kupi. Co mnie najbardziej rozbraja? To, że instancje dodane w updacie nr 5 nie będą darmowe dla VIP-ów tylko dla osób które kupią rozszerzenie (update 4)...wtf? VIP będzie musiał płacić za update który powinien być dla niego darmowy?!?!?!?

Quest pack + rajd (który miał być częscią updata nr 3) + store dla creepów --> to co oferuje kolejne po SoM "rozszerzenie".
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2011, 13:04:31 wysłana przez Ulriel »

Offline Earedhil

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 : Wrzesień 09, 2011, 13:40:13 »
Co mnie najbardziej rozbraja? To, że instancje dodane w updacie nr 5 nie będą darmowe dla VIP-ów tylko dla osób które kupią rozszerzenie (update 4)...wtf? VIP będzie musiał płacić za update który powinien być dla niego darmowy?!?!?!?

a czy instancje moriowe i mirkwoodowskie sa dostepne dla vipow od razu czy trzeba kupic expansion? z tego co wiem trzeba miec expansion wiec nie widze problemu, kto ma to gra i tyle:)
Risen - [EN] Eldar

Offline Ulriel

• *
« Odpowiedź #7 : Wrzesień 09, 2011, 13:52:06 »
A co instancje moriowe/mirkwoodowe mają do tego rozszerzenia? Poza tym, one były dostępne od razu z rozszerzeniem, a nie 3 miesiące po wyjściu dodatku jak to będzie miało miejsce w przypadku Isengardu.

Offline Warhammeron

• VIP
  • *
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
« Odpowiedź #8 : Wrzesień 09, 2011, 17:28:07 »
no i jakiś problem? Płaczecie ze nie możecie iść do instancji na lev 75 od razu pierwszego dnia jak wejdzie isengard.  Po prostu lol.  Nie zapowiedzieli , kiedy  wydadzą te instncje, ale wszyscy są przekonani ,że dopiero w grudniu.    Po prostu płaczecie nad mlekiem, które może się rozleje...

Offline kwiecia

• Ekspert
  • *
« Odpowiedź #9 : Wrzesień 09, 2011, 18:58:16 »
no i jakiś problem? Płaczecie ze nie możecie iść do instancji na lev 75 od razu pierwszego dnia jak wejdzie isengard.  Po prostu lol.  Nie zapowiedzieli , kiedy  wydadzą te instncje, ale wszyscy są przekonani ,że dopiero w grudniu.    Po prostu płaczecie nad mlekiem, które może się rozleje...

Jeżeli ktoś jest w stanie wbić 75lvl pierwszego dnia to ma prawo oczekiwać, że na 75 lvlu będzie miał do roboty coś więcej niż bicie przez kilka miesięcy jednego bosa. Znając jednak zamiłowanie Turbine do grindowania mało prawdopodobnym jest by komuś aż tak szybko udało się wbić ostatni poziom. Mleko się wylało, ROI jest ubogie w nowy content, przykro mi, że twój fanboizm nie pozwala ci tego przyznać. Przecież sam kilka tygodni temu uspokajałeś, że w ROI na pewno znajdzie się claster z nowymi instancjami. Pomyliłeś się, a nadal pozostajesz hura-optymistą.

Uważasz, że DA2 jest mniej warte niż ROI? Bo co ROI starczy na dłużej? Zapewne, ale tylko dlatego, że W LOTRO grindowanie, powtarzanie w kółko tych samych czynności, jest normą, w DA2 nie. Jaki odsetek questów w ROI będzie typu "zabij 10 szczurów i przynieś mi 10 ogonów"? A ile takich questów było w DA2? Ile razy w DA2 musiałeś zabić jednego bosa? Ile razy będzie trzeba zabić smoka by dostać z niego pożądany przedmiot w ROI? Jeżeli DA2 jest dla ciebie za krótką grą, a tak bardzo lubisz grind, nic nie soi na przeszkodzie by grę przejść 10-20 razy i cieszyć się z setek godzin "zabawy".

Offline Earedhil

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 : Wrzesień 09, 2011, 19:20:22 »
A co instancje moriowe/mirkwoodowe mają do tego rozszerzenia? Poza tym, one były dostępne od razu z rozszerzeniem, a nie 3 miesiące po wyjściu dodatku jak to będzie miało miejsce w przypadku Isengardu.

no mają bo nowy klaster z instancjami podciagneli pod roi nieprawdaz? wiec nie dziwne ze ci co kupia preorder dostana to za 'free' a reszta nie. nie widze powodu do lamentowania
Risen - [EN] Eldar

Offline Ulriel

• *
« Odpowiedź #11 : Wrzesień 09, 2011, 20:24:53 »

no mają bo nowy klaster z instancjami podciagneli pod roi nieprawdaz? wiec nie dziwne ze ci co kupia preorder dostana to za 'free' a reszta nie. nie widze powodu do lamentowania

Ja nie lamentuje...wyrażam tylko swoje zdanie.

Moria/Mirkwood wyszły razem z instancjami. Moria miała 6 instancji sześcioosobowych + 1 rajd, Mirkwood miał 1 instancje sześcioosobową, 3 na small fellowship i dość trudny rajd BG. Późniejsze updaty dodały nowe instancje takie jak HoC, HoM, WW, Żółw i DN do Morii oraz przeskalowane i instancje z update 2 do Mirkwooda (już po wyjściu f2p). Teraz otrzymujemy tylko quest pack + 24-osobowy rajd, który miał być dodany w kwietniu z okazji czwartej rocznicy.
Nie można przypisywać instancji które wyjdą pod koniec roku (jeśli nie zmienią zdania) do rozszerzenia. To tak jakby powiedzieć, że HoC, HoM i WW były integralną częścią dodatku Mines of Moria. Twórcy to robią bo ludzie narobili hałasu na ich forach, że RoI to tylko Quest Pack.

Moja wypowiedź nie dotyczyła ludzi, którzy są VIP-ami i kupują preorder. Zostało potwierdzone, że oni, wraz z innymi osobami (free/premium), dostaną update 5 za darmo. 

Moja wypowiedź dotyczyła ludzi opłacających miesięcznie abonament, którzy odłożyli sobie trochę punktów aby kupić RoI za TP (ewentualnie dokupić z 1000 TP), a nie będą mogli tego zrobić ponieważ Turbina nie doda rozszerzenia RoI do sklepu w momencie premiery, tylko w momencie wyjścia updatu 5 (tego z nowymi instancjami). To tak samo jakby kupić w salonie samochód a silnik do niego dostać za 3 miesiące.
Kupując quest pack 3 miesiące wcześniej, regularny VIP bez preordera będzie musiał zapłacić osobno za instancje z tzw. darmowego updata (teoretycznie VIP powinien dostać darmowe updaty za to, że jest VIP-em). Dodatkowo będą musieli zapłacić za rajd...
Oczywiście nie muszą kupować RoI QP za TP, szczególnie jeżeli nie będą mieć żadnych postaci na poziomie 65. Jednak osoby - altoholicy - nające po kilka postaci na maksie zabulą znacznie więcej niż cała reszta z winy Turbiny (albo jeśli wolicie -- za sprawą sprytnego marketingu Turbiny).

Swoją drogą 3250 TP za jeden QP to gruba przesada (co innego jakby buł to cały dodatek) i potwierdza tylko, że pod koniec miesiąca zobaczymy paczkę questów, które raczej nie zachwycą oryginalnością (zobaczymy).

Mam nadzieję że wyraziłem się jasno w czym problem i dlaczego ludzie narzekają.

Offline Annholy

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 : Wrzesień 10, 2011, 12:07:24 »
@Ulriel, dwa pytania:
1. Dlaczego musisz czekać 3 miesiące? Rozumiem, że klienci Lotro Store zapłacą dodatkowo w grudniu za update 5, ale na instancje wszyscy muszą czekać (preorderowcy, ci co kupią RoI w Turbine Store i ci, którzy kupią za tp w LS). Wydawało mi się, że w LS Isengard qpack będzie dostępny w dniu premiery:
"Isengard Expansion Quests
Available in the LOTRO Store September 27 (Isengard Launch) for 3250 Turbine Points
Over 375 Quests and more than 40 Deeds for characters level 66-75 in the following regions"
"Expansion Instances
Available with Update 5, currently slated for December, for 1495 Turbine Points"
Zgadzam się, że "cały RoI" dostępny w LS jest bardzo drogi ale co zrobić? To jest firma i musi zarabiać, szczególnie że alternatywą jest korzystny preorder i prawdopodobnie w podobnej cenie RoI w Turbine Store zaraz po premierze (po protestach i dorzuceniu free grudniowych instów warto je kupić).
i
2. Dlaczego vipy-altoholicy kupujący Isengard w LS zapłacą więcej? Miałem rok przerwy i może czegoś nie wiem? Qpacki działają teraz per character a nie obejmują całego konta czy co?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2011, 12:13:32 wysłana przez Annholy »
Michobur, nieślubny syn Bombura ale szczuplejszy!
Michogar, zapchlony sługa Angmaru!

Offline Ulriel

• *
« Odpowiedź #13 : Wrzesień 12, 2011, 13:53:45 »
1. Dlaczego musisz czekać 3 miesiące? Rozumiem, że klienci Lotro Store zapłacą dodatkowo w grudniu za update 5, ale na instancje wszyscy muszą czekać (preorderowcy, ci co kupią RoI w Turbine Store i ci, którzy kupią za tp w LS). Wydawało mi się, że w LS Isengard qpack będzie dostępny w dniu premiery:
"Isengard Expansion Quests
Available in the LOTRO Store September 27 (Isengard Launch) for 3250 Turbine Points
Over 375 Quests and more than 40 Deeds for characters level 66-75 in the following regions"
"Expansion Instances
Available with Update 5, currently slated for December, for 1495 Turbine Points"
Zgadzam się, że "cały RoI" dostępny w LS jest bardzo drogi ale co zrobić? To jest firma i musi zarabiać, szczególnie że alternatywą jest korzystny preorder i prawdopodobnie w podobnej cenie RoI w Turbine Store zaraz po premierze (po protestach i dorzuceniu free grudniowych instów warto je kupić).

Nie musi ale jeżeli ktoś chce kupić całe RoI za TP będzie musiał poczekać aż dodadzą wszystko co wchodzi w skład RoI. Sapience powiedział, że gdy wydadzą update 5 pojawi się oferta na pełne RoI w LS. Nie mogą dodać RoI jako rozszerzenia ponieważ nie jest to kompletny produkt. Wersja full pojawi się wraz z updatem 5. Nie mogą dodać (a przynajmniej tak twierdzą) rzeczy do sklepu, których nie ma jeszcze w grze, więc rozwalili rozszerzenie na parę części i sprzedają osobno. Jeżeli ktoś będzie chciał kupić RoI - pełna wersja, będzie musiał poczekać 3 miesiące, no chyba że zdecyduje się na kupno gry w turbine/wb/digitalriver webstore.

2. Dlaczego vipy-altoholicy kupujący Isengard w LS zapłacą więcej? Miałem rok przerwy i może czegoś nie wiem? Qpacki działają teraz per character a nie obejmują całego konta czy co?

Nie, quest packi są nadal przypisane do konta. ViP - Altoholik lubi levelować postacie, jeżeli w dniu premiery nie będzie miał wykupionego RoI (z webstore) to zapewne skusi się na LS (dużo altów, pewnie nazbierał dużo TP albo sobie dokupił). Kupując w LS będzie musiał później kupić rajd (no chyba, że nie zamierza go robić) + instancje (jeśli go zainteresują). W tej chwili najtańszy preorder to 30$ (z bonusami: koń, płaszcz, kamyk). Koszt w TP to około 52$ (LS - około 6k TP), a tak naprawdę nie wiadomo, czy brak RoI zakupionego z webstore nie powoduje dodatkowych ograniczeń. Różnicy można było się spodziewać ale to jest niemalże o 50% więcej.
Ci, którzy nie mają możliwości kupienia gry z webstore zapłacą dużo więcej niż pozostali. Vip dodatkowo płaci subskrypcję miesięcznie, albo jest na jakimś planie oszczędnościowym, więc update 5 który powinien dostać za darmo będzie musiał wykupić. Innymi słowy mamy 2 płatne (nędznej jakości) rozszerzenia w tym roku.

RoI jako rozszerzenie do gry wygląda fatalnie.
Turbina pokazuje, że nie chce mieć VIP-ów (chociaż zachęca do tego co drugi loading screen).
Moim zdaniem nie opłaca się kupować abonamentu (ewentualnie raz aby zdjąć ograniczenia) bo poza 500TP i dostępem do pvmp (być może po to ulepszyli sety z etten) nic w zasadzie nie dostajemy. Najlepiej przestać płacić i grać jako premium, a za 14.99$/miesiąc (miesięczna opłata za abonament) można sobie kupić 1600TP w lotrostore w ogólnym rozrachunku wyjdzie znacznie taniej.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 14:47:03 wysłana przez Ulriel »

Offline mundek

• Ekspert
  • *
« Odpowiedź #14 : Wrzesień 13, 2011, 14:10:34 »
taka jest polityka WoW-wannabies. nie oszukujmy się. każda firma próbująca zaistnieć na rynku gier mmorpg próbuje iść do sławy na skróty. efektem tego jest podstawka, na którą wydaje się najwięcej kasy, marketing do niej, na ktory idzie najwięcej kasy z tej kasy i tyle. potem wypuszcza się dodatki, na których marketing wydaje się najwięcej kasy, licząc na to, że sam marketing przyciągnie graczy. BA - że ich utrzyma na dłużej. a prawda jest taka, że gracz potrzebuje rozrywki, a nie pustych słów. A jeśli za pustymi słowami idzie "pusta" gra, w której dzieje się coraz mniej, a twórcy zamiast dawać coraz więcej, dają nam coraz więcej sloganów, efekty widzimy. Także w WoWie, choć tam widać to najsłabiej. TBC dał sporo zabawy, WotLK trochę mneij, ale ciągle sporo. Cataclysm tez nie byl rewolucja, jakiej oczekiwali gracze, choc dawal sporo nowego.
A LotRO brnie w podobnym kierunku - niestety oferując 3-5x mniej. Mniejsze obszary, mniej ciekawe questy, mniejsza bade danych itemow, mniej roznorodnosci, bolesniej oskryptowane insty, slabszy crafting, mniejszy loot-table, etc etc. a wszystko za mimo wszystko porządną kasę do wydania. czarę goryczy przelałby tylko comeback do abonamentu. Niestety Turbinowcy nie uczą się na błędach, nie sluchaja opinii graczy, nie chcą robić darmowych apdejtów, które wniosą coś ciekawego miedzy add-onami. Oni wola liczyc na to ze na 200 000 graczy zarobia 10 000 000, liczac ze ta garstka wyda po 50$ na apdejty nie wnoszace nic ambitnego zamiast systematycznie powiekszac klientele do np. 1 000 000 graczy i serwujac im powazne apdejty po 20-30$ i miec z tego wieksza kasę. no ale coz - yankee-mentality.

Snowbourn, Hobbiton, Cotstream, Harrow Road 3